BLOGI - 28.11.2024
NUORET KAIPAAVAT TYÖLLISTYÄKSEEN JOUSTAVIA TYÖMAHDOLLISUUKSIA, MERKITYKSELLISYYTTÄ JA MIELEN HYVINVOINNIN TUKEMISTA
Olin mukana viime viikolla Työelämäfoorumissa keskustelemassa nuorten työllistymisestä. Paikalla oli monen alan edustajia, asiantuntijoita ja nuoria. Erityisen huomion teki se, että kun kerroimme toisillemme ensimmäisistä töistä, ne olivat useimmilla kesätöitä esimerkiksi metsän istuttajana, sijaisen apulaisena tai niinkuin itselläni mansikanpoimijana.
Foorumissa kuulimme nuorilta koottuja ajatuksia työelämästä. Nuorilla oli mm. seuraavia kysymyksiä:
Miten pääsen alkuun työelämässä?
Miten tulen toimeen?
Onko työ merkityksellistä?
Millainen on unelmien työpaikka?
Miten elän hyvää elämää?
Aivan relevantteja kysymyksiä, eikös. Keskustellessamme pohdimme kuitenkin myös sitä, kohtaavatko nuorten odotukset ja realiteetit. Itselle jäi ajatus siitä, että niitä tavallisen kuuloisia ja ensimmäisiä työpaikkojakin tulee arvostaa. Harva meistä tiesi mansikoita poimiessaan, mihin se työura vie.
Monilla nuorilla tuntuu olevan huolta siitä, pärjäävätkö he työelämässä. Saavatko he burnoutin työpaikalla. Tämä huoli voi olla aiheellinenkin, jos taustalla on aiempaa uupumusta. Kuitenkin moni myös pärjää työelämässä oikein hyvin, joten osaammeko me aikuisina kohdata näitä tavallisiakin nuorten pohdintoja ja rohkaista heitä eteenpäin.
Tilastoja katsoessa on hyvä huomata, että vaikka 2020 koronan aiheuttama pahin nuorten työttömyyspiikki on vähitellen laskenut, on joiltain aloilta työttömien määrä silti turhan suuri. Esimerkiksi ICT-alalla yksi vuosi ammatillisen tutkinnon suorittamisen jälkeen työttömiä nuoria oli keskimäärin 27 % vuosien 2018-2022 aikana ja kaikilla ammatillisen tutkinnon suorittaneilla nuorillakin tuo työttömyysluku oli n. 15 %. Selkeästi liikaa, ja yleinen talouden tilanne haastaa sitä entisestään.
Työllistymiseen kaivataan siis selkeästi vielä keinoja. On erittäin hyvä, että kuulemme nuorten omia ajatuksia työllistymisestä ja työelämästä, mutta he kaipaavat myös aikuisten neuvoja ja kohtaamista. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen nosti ajatuksen siitä, että työpaikoilla törmäytettäisiin enemmän nuorten ja työpaikkojen ajatuksia työelämästä. Kiinnostavaa keskustelua foorumissa nousi siitä, ovatko nuorten toiveet muuttuneet paljoakaan vuosien saatossa. Vaikuttaa siltä, että käymällä keskustelua työelämän merkityksestä perusansioiden varmistajana, realiteeteistä ja mahdollisuuksista oppia työuran varrella, voisimme hälventää monen nuoren huolia ja kannustaa heitä tarttumaan työhön.
- Reetta
Katso alla Power BI -raportista nuorten ammatillisten opiskelijoiden työllistyminen ja jatko-opintoihin siirtyminen aloittain.
Tutustu nuorten ajatuksiin työelämästä: https://hyvatyo.ttl.fi/tyoelamafoorumi
PS. Jatkan mielelläni keskusteluja osaamisesta LinkedInissä ja voit myös klikata OTA YHTEYTTÄ.